BEKHUIS & KLEINJAN

Schuurwoning op een oud boerenerf

Guido en Christi-Mari woonden in een mooi vrijstaand huis in een Vinexwijk. Maar zij wilden graag op een locatie wonen waar je vrij uitzicht hebt. Dus buitenaf, maar niet al te ver van het dorp. “We ontdekten een kavel die aan deze eis voldeed.” Onderdeel van een aantal kavels die samen een hofje vormen - met vrij uitzicht over een natuurgebied. Op de plek van een oud boerenerf waar eerst grote schuren stonden.

Ze namen een optie op de kavel en gingen op zoek naar een architect. De eis van de gemeente was dat de basis van het ontwerp een schuurwoning diende te zijn.

“Op de website van het bureau Bekhuis & KleinJan zagen wij voorbeelden van de door dit bureau
gerealiseerde schuurwoningen. Die spraken ons erg aan. In een eerste gesprek met Gerbert KleinJan werden onze woonwensen besproken. We hadden geen schetsjes gemaakt, alleen onze woonvisie uiteengezet. Niet lang na dit gesprek kregen we de eerste schets te zien. Het ontwerp lag verrassend dicht bij het ontwerp dat wij voor ogen hadden. Heel knap. Het ontwerp paste ook in het beeldkwaliteitsplan.” Uiteindelijk waren er maar twee schetsen nodig om tot een definitief ontwerp te komen. Een ontwerp met veel glazen puien voor een binnen-buiten gevoel. “Die glazen wand aan de zuidzijde geeft ons het gevoel in elk jaargetijde buiten te zijn. Dat geldt ook voor het bijgebouw. Een beschut woongedeelte waar je de grote glazen schuifdeuren helemaal open kunt zetten.”

Het is een royaal huis maar als je binnen komt is het heel gezellig, omdat het verschillende ruimtes zijn die in elkaar overlopen. Na de dubbele glazen voordeur kom je in de hal. Een ruimtelijke belevenis, want je kijkt tot aan de nok van het huis. Taatsdeuren geven vanuit de hal toegang tot de grote woonkeuken die weer verbonden is met de woonkamer. Heel bijzonder is het raam tot in de nok in de grote slaap-kamer op de verdieping . Dat geeft een bijzonder ruimtelijk effect. Als je ‘s morgens aan de keukentafel zit, dan zie je de reeën langskomen. Dat geeft toch wel een bijzonder woongevoel.”

Op de website van het bureau Bekhuis & KleinJan zagen wij voorbeelden van de door dit bureau gerealiseerde schuurwoningen. Die spraken ons erg aan. In een eerste gesprek met Gerbert KleinJan werden onze woonwensen besproken.

Het huis staat een prachtige locatie. Maximaal uitzicht aan de achterzijde dankzij de grote glazen pui. Door de grote overstek is er een veranda ontstaan, ‘ondersteund’ door strakke eikenhouten gebinten.

Het was tijdens het ontwerpen een uitdaging om de indeling zodanig te maken dat er optimaal uitzicht vanuit de woonkamer en woonkeuken zou zijn. De andere ruimtes, zoals de bijkeuken en een hobbyruimte zijn aan de ingangszijde geprojecteerd.

 

Om een horizontale belijning in de kap te creëren zijn er snijlijnen in het riet aangebracht.

De ontwerper aan het woord: Team Gerbert Kleinjan

Het team Gerbert KleinJan ontwierp deze schuurwoning. Gerbert KleinJan vertelt enthousiast over het ontwerp. “Het is een ontwerp geworden waarop ons team trots is.”

“De kavel is vrijgekomen dankzij de zogenaamde ‘rood-voor-rood regeling’. De boerenschuren die op deze locatie stonden zijn gesloopt, daardoor is ruimte ontstaan voor een bouwkavel. Een schuurwoning als ontwerp lag voor de hand. Maar wel op moderne wijze uitgevoerd. Dat was ook de wens van de opdrachtgevers, Guido en Christi-Mari. Het huis heeft een rieten kap. Om een horizontale belijning in de kap te creëren zijn er snijlijnen in het riet aangebracht. Dat geeft optisch meer lengte aan het huis. De kavel ligt aan een hofje en aan één zijde vrij. Het was tijdens het ontwerpen een uitdaging om de indeling zodanig te maken dat er optimaal uitzicht vanuit de woonkamer en woonkeuken zou zijn. De andere ruimtes, zoals de bijkeuken en een hobbyruimte zijn aan de ingangszijde geprojecteerd.

Het huis staat op een prachtige locatie. Maximaal uitzicht aan de achterzijde dankzij de grote glazen pui. Door de grote overstek is er een veranda ontstaan, ‘ondersteund’ door strakke eikenhouten gebinten. De buitengevels zijn wit gestuct.

De zinken ingangspui is doorgezet in het dak. De drie in het rieten dak verzonken dakkapellen aan de achterzijde zijn ook van zink. Onder deze dakkapellen insnedingen in de kap, voorzien van houten lamellen. De daklijn wordt op deze wijze tot de dakrand doorgezet zonder lichtverlies in het woongedeelte. Een eigentijdse en inventieve variant op een schuurwoning waar we als bureau blij mee zijn en waar de bewoners zeer tevreden over zijn.”

Waar vindt u ons

Bekhuis & Kleinjan

Rijssensestraat 10 | 7642 CX Wierden

Bel ons!

0546 – 571 004

Mail

E. buro@bekhuis-kleinjan.nl

 

Website

www.bekhuis-kleinjan.nl