BUREAU AAP

Eigentijdse Drentse boerderij

Jan en Sia zijn de opdrachtgevers voor het ontwerpen van dit huis. Zij woonden op een boerderij maar verkochten hun agrarische bedrijf met de bedoeling om een huis te laten bouwen. Het liefst op een locatie in het buitengebied maar toch ook weer niet te afgelegen. Ze vonden een geschikte bouwlocatie in Drenthe. “We waren om de boerderij veel ruimte gewend, die wilden we ook op onze nieuwe stek. Op deze plek stond een oude boerderij. We mochten van de gemeente alleen bouwen in een boerderijstijl. Zo ontstond het idee van een eigentijdse vertaling van een Drentse boerderij. Het moest een ruim huis worden met binnen een gevoel van buiten wonen. Dus grote glazen ramen die uitzicht zouden geven op de omgeving.”

Jan en Sia wonen er nu een half jaar. “De bouwtijd was zo’n anderhalf jaar. Tijdens die periode konden we nadenken over de kleurstellingen binnen. Vanaf een tekening is dat moeilijk te beoordelen. Het is een bijzonder huis geworden met veel ruimte en comfort. Dankzij de grote hal krijg je bij binnenkomst een ruimtelijk gevoel. Dat gevoel heb je ook in de andere ruimtes,  zoals op de vide en de begane grond. De woonkamer sluit aan bij de woonkeuken. Deze twee op de zon gerichte ruimtes geven toegang tot het overdekte terras door middel van grote glazen deuren. De houten lamellen die voor een deel het dak vormen van het terras, zorgen voor een gefilterd zonlicht binnen maar ook op het terras zelf. Je kunt daardoor in de zon maar ook in de schaduw zitten. We hebben een goed gevoel in onze nieuwe boerderij.”

De op de zon gerichte ruimtes geven toegang tot het overdekte terras door middel van grote glazen deuren. De houten lamellen die voor een deel het dak vormen van het terras, zorgen voor een gefilterd zonlicht binnen maar ook op het terras zelf.

De daklaag van leien vormt een harmonische aansluiting met de gemetselde muur daaronder. Waar zogenaamde knikvensters zijn toegepast om voldoende licht naar binnen te krijgen.

“Het is een bijzonder huis geworden met veel ruimte en comfort. Dankzij de grote hal krijg je bij binnenkomst een ruimtelijk gevoel. Dat gevoel heb je ook in de andere ruimtes,  zoals op de vide en de begane grond. De woonkamer sluit aan bij de woonkeuken. Deze twee op de zon gerichte ruimtes geven toegang tot het overdekte terras door middel van grote glazen deuren.”

De oranjekleurige, terugliggende houten gevel vormt samen met de (Iroko) kozijnen een gewaagd onderdeel van het huis

De ontwerper aan het woord: Martijn Aling

Martijn Aling van het bureau AAP (Aling Architectuur Projecten) is de ontwerper van het huis. “Het ontwerp is een moderne eigentijdse vertaling van een Drentse boerderij. Kenmerkend voor een Drentse boerderij is het laag doorgezette zadeldak met zogenaamde wolfseinden boven de voor- en achtergevel.  De moderne schuurwoning met bijgebouw staat op een langwerpige kavel van circa 4000 m2, aan de rand van het dorp, omgeven door oude boerderijen. Het binnen-buiten beleven stond centraal tijdens het ontwerpproces. Deze beleving komt vooral tot uiting daar waar een overhoekse uitsparing is gemaakt aan de zuidwestkant. Hier is door middel van een oranjekleurige Oregon Pine houten gevel een ‘tussenruimte’ gerealiseerd waar het deels overkapte terras de overgang vormt naar het interieur van het huis. Van dit deels overdekte terras is de rieten kap optisch doorgezet in de vorm van een houten Western Red Cedar lamellenscherm. De houten lamellen zijn onder een zodanige ‘slimme hoek’ geplaatst dat de zon in de zomer niet naar binnen kan schijnen maar in de winter wel. Het dak is voornamelijk rietgedekt en voor een klein deel gecombineerd met leien. De daklaag van leien vormt een harmonische aansluiting met de gemetselde muur daaronder. Waar zogenaamde knikvensters zijn toegepast om voldoende licht naar binnen te krijgen. Het metselwerk is uitgevoerd in een gesinterde strengpers baksteen ‘zwart genuanceerd’, gebruikt in combinatie met terugliggende voeg. De oranjekleurige, terugliggende houten gevel vormt samen met de (Iroko) kozijnen een gewaagd onderdeel van het huis; de kozijnen, gelegen in het metselwerk, zijn daarentegen ‘braaf’ gebroken wit. Het is een levensloop-bestendige indeling. Op de begane grond slaapkamer, werkkamer, badkamer, sauna, open keuken, bijkeuken, zitkamer. Boven een hobbyruimte en logeergelegenheid met badkamer. De doorkijk open haard zorgt door een vernuftig systeem voor warmte op de bovenverdieping. Een schuurwoning geïnspireerd op een traditioneel type boerderij, passend in het landschap en bij de bestaande bebouwing.”
Waar vindt u ons
Bureau AAP
Westersingel 18-IV
3014 GP  Rotterdam
Bel ons!

085 016 11 00

 

Mail

info@bureau-aap.nl

Website

www.bureau-aap.nl