EVE RCHITECTEN

Huis met twee gezichten

“We wilden niet per se een groot huis, maar wel een huis met veel ruimtes waarin iedereen zich ook terug kan trekken. We wonen er met onze drie kinderen”, vertelt de bewoner. “We hadden wel een idee om zelf een huis te laten bouwen. Maar we dachten, dat doen we later nog wel. Toen kwam deze bouwkavel op onze weg. Een kavel van zo’n 2400 m2 in een kleine nieuwe wijk. De droom van nieuw bouwen kon nú werkelijkheid worden.

Mijn vrouw wilde meer een strakke moderne bouwstijl, ik meer een landelijke. We hebben twee architectenbureaus benaderd.  Daar kwamen twee totaal verschillende ontwerpen uit. Uiteindelijk zijn we met het bureau EVE Architecten doorgegaan. Dat bureau heeft in het ontwerp onze wensen samengevoegd. Voor de kleurstelling en materiaalkeuze hadden we een aantal wensen. We wilden robuust eikenhout in het ontwerp verwerkt hebben. Dat vonden we goed bij de landelijke omgeving passen. De kleurstelling wit en zwart. Wit voor de muren en zwarte kozijnen. Deze wilden we graag van staal omdat stalen kozijnen een heel ijl effect geven. Uiteindelijk is het aluminium geworden, maar wel met hetzelfde effect. Een veranda was ook een wens van ons. Ook bij minder warm weer willen we graag, met de buiten open haard aan, buiten zitten. Veel daglicht vonden we ook belangrijk. Grote ramen die tot op het maaiveld doorlopen geven je het gevoel buiten te wonen. De keuze van de vlakke dakpan vonden we heel mooi. Het geeft het huis een strak en modern aanzien. De keuken is een centrale unit. Deze ruimte is aan de andere ruimtes op de begane grond gekoppeld. Dankzij de glazen openslaande binnendeuren heb je niet het gevoel van afgesloten ruimtes.”

“We wilden niet per se een groot huis, maar wel een huis met veel ruimtes waarin iedereen zich ook terug kan trekken. We wonen er met onze drie kinderen”, vertelt de bewoner. “We hadden wel een idee om zelf een huis te laten bouwen. Maar we dachten, dat doen we later nog wel. Toen kwam deze bouwkavel op onze weg. Een kavel van zo’n 2400 m2 in een kleine nieuwe wijk. De droom van nieuw bouwen kon nú werkelijkheid worden.

Mijn vrouw wilde meer een strakke moderne bouwstijl, ik meer een landelijke. We hebben twee architectenbureaus benaderd.  Daar kwamen twee totaal verschillende ontwerpen uit. Uiteindelijk zijn we met het bureau EVE Architecten doorgegaan. Dat bureau heeft in het ontwerp onze wensen samengevoegd. Voor de kleurstelling en materiaalkeuze hadden we een aantal wensen. We wilden robuust eikenhout in het ontwerp verwerkt hebben. Dat vonden we goed bij de landelijke omgeving passen. De kleurstelling wit en zwart. Wit voor de muren en zwarte kozijnen. Deze wilden we graag van staal omdat stalen kozijnen een heel ijl effect geven. Uiteindelijk is het aluminium geworden, maar wel met hetzelfde effect. Een veranda was ook een wens van ons. Ook bij minder warm weer willen we graag, met de buiten open haard aan, buiten zitten. Veel daglicht vonden we ook belangrijk. Grote ramen die tot op het maaiveld doorlopen geven je het gevoel buiten te wonen. De keuze van de vlakke dakpan vonden we heel mooi. Het geeft het huis een strak en modern aanzien. De keuken is een centrale unit. Deze ruimte is aan de andere ruimtes op de begane grond gekoppeld. Dankzij de glazen openslaande binnendeuren heb je niet het gevoel van afgesloten ruimtes.”

Om het landelijke aspect te benadrukken hebben we voor de entreegevel dikke eikenhouten gebinten toegepast. De grote glasvlakken maken het geheel transparant. De dubbele voordeur past hier qua verhouding goed in.

De keuken is een centrale unit. Deze ruimte is aan de andere ruimtes op de begane grond gekoppeld. Dankzij de glazen openslaande binnendeuren heb je niet het gevoel van afgesloten ruimtes.

“Het is een eigentijds huis met een warme uitstraling en stoere details”

De Architect aan het woord: Bas Heitkamp

Bas Heitkamp is architect bij EVE Architecten. Hij heeft het huis ontworpen.

Bas: “De opdrachtgevers, waarvoor wij dit ontwerp maakten, wilden een huis dat bij hen past. De stijl zou een mix moeten zijn van strak modern en een landelijk klassiek. Witte gestucte muren en zwarte stalen kozijnen behoorden ook tot de wensen. Op basis van deze ideeën hebben we de eerste ontwerpen gemaakt. We lieten daarin zien dat een combinatie van modern en klassiek heel goed mogelijk is. Dat kun je in het ontwerp, zoals het is uitgevoerd, ook goed terugvinden.

Om het landelijke aspect te benadrukken hebben we voor de entreegevel dikke eikenhouten gebinten toegepast, maar dan wel als strakke elementen eigentijds uitgevoerd. De grote glasvlakken maken het geheel transparant. De dubbele voordeur past hier qua verhouding goed in.

Voor de bouwwijze is een gevelstuc-systeem toegepast. Een systeem waarbij de binnenmuren aan de buitenzijde worden voorzien van twintig centimeter dikke  isolatieplaten. Het stucwerk wordt op deze platen aangebracht. Je krijgt met deze bouwwijze een optimale muurisolatie. De plint van de gevel ligt twee centimeter terug. Daardoor krijgt de gevel een zwevend effect. Voor kozijnen wilden men staal.

Maar voor een goede isolatie bleek dat niet haalbaar. Met staal heb je teveel koudebruggen. We vonden een alternatief in een aluminium profiel. Ondanks de triple beglazing is het aanzicht van de kozijnen maar twee centimeter breed.

Eigenlijk heeft het huis twee gezichten. De voorzijde en achterzijde van het huis zijn verschillend. De voorzijde meer besloten met de dwarskap als entree, de achtergevel heeft een open karakter met twee dakkapellen die als verticale kolommen tot de begane grond doorgezet zijn. De veranda wordt gekarakteriseerd door zware eiken houten gebinten.

Over het resultaat kan ik dit zeggen: Het is een eigentijds huis met een warme uitstraling en stoere details.”

Waar vindt u ons
EVE Architecten BV
Ernst Machstraat 2
7442 DL Nijverdal
Bel ons!

0548 656 950

Mail

info@eve-bv.nl

Website

www.eve-bv.nl