HOPMANHUIS

En ineens waren we verkocht!

Het woonhuis van Mireille en Leen is onmiskenbaar een schuurwoning, het maakt deel uit van een gezellig en intiem hofje. We spotten direct enkele charmante details: de fraaie, zichtbare douglas constructiebalken, een ontelbare hoeveelheid horizontale latjes als gevelbekleding, een ‘bloemkozijn’ bij de keuken, de geïntegreerde voordeurgroep en natuurlijk de brede veranda aan de zonzijde bij de achtertuin. Trotse Mireille heeft genoeg te vertellen: “wij woonden eigenlijk vrij ruim in een woning aan de haven maar we hadden al een tijdje oog voor een andere kavel. Toen we bij deze hofjes-kavels gingen kijken stond het ons nog niet eens direct aan, de schuurwoning was er toen nog niet. Er was wel een twee-onder-een-kap  (boerderijconcept) in aanbouw en de voormalige stallen werden vervangen door leuke geschakelde woningen. Het geheel was interessant genoeg om nog eens te gaan kijken/praten, met hulp van de lage hypotheekrente haha! Toen we de eerste tekeningen van de schuurwoning zagen, zijn we direct met architect Machiel Hopman gaan overleggen of dat fraaie open gebint aan de voorzijde ook aan de achterkant kon worden toegepast. De versie waar hij mee kwam was meteen erg gezellig en heel praktisch! Doordat nu de bovenverdieping werd doorgetrokken kwam er ook meer ruimte, dus een extra douchekamer plus kastenruimte ter beschikking. De jongenskamers kregen bovendien een soort ‘kraaiennest’, kortom: dit bleek een gouden greep. Vanaf dat moment waren we verkocht. Door een brede glaswand met openslaande deuren is de living een hotspot in huis, samen met de open keuken! We zijn erg blij met dit tuinterras, het mooie licht, de zomerschaduw en de winterzon, je kunt er zelfs met regen zitten! We hebben boven ruimtelijke plafonds gehouden en de ouderslaapkamer heeft een eigen douche. Ook in het interieur hebben we muurtjes verplaatst en in overleg met Machiel het nodige aangepast.

De interieurstijl en de originele materialen zijn echt iets van onszelf, betonplafond, staalplaten, fluweelbehang, de keukeninrichting, dat hebben we leuk gevonden om zelf te doen!” De architect is uiteraard ook trots, hij noemt bijvoorbeeld: “het traditionele boerenschuur-ontwerp met golfplaten dak, de eigentijdse details, het zicht op het hofje door het hoekkozijn, het houten spant en de ‘verborgen’ voordeur.” Wij vinden het allemaal even fraai en origineel. “Schuurwoning” is dan bijna een ‘understatement’

Veel meer dan een schuurwoning
“Dit is onmiskenbaar een schuurwoning maar alles is nét even iets anders aan dit woonhuis! De voorkant is verrassend maar dan heb je de veranda achter nog niet gezien, of het hoekkozijn en de geïntegreerde voordeur!”

“Dit geheel maakt deel uit van een hofje. Toch was architect Machiel Hopman flexibel genoeg om bijv. de zichtbare spant ook een tegenhanger aan de achterkant te geven. Dat heeft ons esthetisch en praktisch veel goeds gebracht. Het interieur konden we ook geheel zelf vormgeven!”

 

Het houten gebint aan de kopse kant, daar kun je, daar wil je niet omheen!

De architect aan het woord: Machiel Hopman

Machiel Hopman architect bij Hopmanhuis, ontwierp het huis van Mireille en Leen.
“De bouw van deze schuurwoning is onderdeel van een woonproject in Wilgenrijk. Een nieuw woongebied in de nabijheid van Rotterdam. Dit huis maakt deel uit van een complex met nog twee andere schuurwoningen. Het idee was om met deze drie woningen een soort boerenerf de creëren.
Het ontwerp is geïnspireerd op een boerenschuur. Aan één zijde een grote overkapping als carport, waarvan de robuuste houten gebinten en het dakbeschot zichtbaar zijn. De basis van het ontwerp is eenvoud. Dat zie je ook terug in de materiaalkeuze. Voor het dak geen dakpannen maar metalen dakplaten.
Het water van het dak wordt door middel van een ‘grindkoffer’ met drainage afgevoerd. De gebinten zijn van verduurzaamd inlands naaldhout. De bouwwijze is traditioneel, gemetselde buiten- en binnenmuren met een spouw. De buitengevel is bekleed met verduurzaamde houten latten. Deze worden gestapeld. Het profiel dat op deze wijze ontstaat, geeft een mooie horizontale belijning. De voordeur heeft dezelfde bekleding en wordt daardoor een ‘verborgen voordeur’. Aan de achterzijde een inpandige veranda. Binnen is, samen met Mireille en Leen, het karakter van de buitenzijde doorgevoerd.
De houten kap met gebinten is ook op de bovenverdieping zichtbaar. De vloer van de bovenverdieping is van beton waarvan de onderzijde - het plafond van de woonkamer en keuken - onafgewerkt is gebleven. Een ‘stoer detail’ dat goed bij het karakter van het huis past. Beneden een ruime zitkamer met als verbinding stalen taatsdeuren naar de woonkeuken. De hal heeft een ruimtelijke karakter omdat je tot in de nok kunt kijken. Boven twee slaapkamers met een kleine vide. Badkamer en een grote slaapkamer met badkamer. Een robuuste schuurwoning met verfijnde details.”

 

Waar vindt u ons

Hopmanhuis
Prins Hendrikkade 18
3071 KB Rotterdam

Bel ons!

010-4117814

Mail

info@hopmanhuis.nl

Website

www.hopmanhuis.nl