NarrativA architecten

Verrassing op verrassing

Het charmante woonhuis van Roel en Vanda is helemaal niet wat wij hadden verwacht. Wij kennen Shai van Vlijmen van NarrativA architecten eigenlijk meer van de stapelbouw/ boswoningen maar dit moderne woonhuis is heel anders van snit en geniet evenwel van de voordelen van houtskeletbouw. Vanda vertelt: “Wij komen uit een flat maar vonden deze omgeving, dichtbij Amsterdam Z.O. nog niet zo gek: op een voormalig volkstuintjescomplex konden wij een kavel van 400 m2 kopen in een relatief groen gebied en toch dichtbij de stad.

Een gemeentelijke voorwaarde was wel dat minimaal 50 % van de woning uit hout zou bestaan. Roel houdt sowieso van hout en hij vond Shai op het net. Na de eerste, nog wat onwennige tekeningen vonden we samen ineens een concept dat toch goed binnen het budget paste, dat laatste vind ik altijd belangrijk! Een deel van de woning is dan ook als casco opgeleverd. Met een frisse kijk is de architect vervolgens zorgvuldig met alle lijnen aan de woning omgegaan, niets is toeval, de terugkomende daklijnen, de schuine verdiepingsvloer zijn mooie voorbeelden. Maar er is ook met zoveel mogelijk natuurlijke materialen een speelse woning bedacht. Wij wilden heel graag ruimte en zeker een lichte woning.

Uiteindelijk is ook daar ‘out-of-the-box’ gedacht en is de hele woning een kwart slag op de kavel geplaatst. Nu zie je dus als eerste de rechterzijgevel, links is de voordeur. Creatief denken betekende ook stucwerk op de zijgevels en een deel van het dak is bedekt met leiplaatjes. De ecologische gedachte komt tot uitdrukking in o.a. de ‘verstopte’ hemelwateropvang voor o.a. toilet en vaatwasmachine en uiteraard de PV-cellen op het dak.” Ons valt vooral op dat hier ook nog eens een heel origineel vormenspel is gerealiseerd, met twee tinten Siberische larix stroken als muurbekleding, deels van wax voorzien en deels met donkere beits. De combinatie van hout en stucwerk is een grote kwaliteit van dit huis in houtskeletbouw. Ook in het interieur zijn wij aangenaam verrast, een fraaie vide met hoge glazen wand zorgen voor een keukengroep die baadt in licht en zeker op de verdieping een fraai uitzicht gunt. De keuken gaat via een soort lichtboulevard over in de woonkamer aan de andere kant, ook hier veel glas. Een woning kortom, die toch het liefst gezien wil worden…op een grotere kavel!

Ons valt vooral op dat hier ook nog eens een heel origineel vormenspel is gerealiseerd, met twee tinten Siberische larix stroken als muurbekleding, deels van wax voorzien en deels met donkere beits.

Waar vindt u ons

NarrativA architecten
Kokermolen 6
3994 DH | Houten

Bel ons!

030-75 21 788
06 41 00 1945

Mail

mail@narrativa.nl

Website

www.narrativa.nl