WOONSUBLIEM

Zichtlijnen van ruimte naar ruimte

Mariël en Geert woonden in een appartement, maar wilden graag een vrijstaand huis met een flinke tuin. Bestaande bouw viel na veel bezichtigingen af. Waarom niet een huis zelf laten bouwen, kwam toen bij hen op. Dan kun je helemaal zelf bepalen hoe je het ontwerp wilt hebben. Een aantal kavels viel af. Die vonden ze te veel ingesloten liggen tussen de bestaande bebouwing. Een tip leidde hen naar een kavel helemaal aan de rand van een wijk met aan één zijde blijvend vrij uitzicht over landerijen. Een kavel van ruim 500 m2.

WoonSubliem maakte de eerste schetsontwerpen. Het werd een ontwerp op basis van een schuurwoning met een rieten kap. Maar een rieten kap paste niet in het beeld van de wijk, vond de welstandscommissie. Het ontwerp is toen aangepast met een strakke dakpan. Heel anders, maar Mariël en Geert vonden het een mooi alternatief. De volgende discussie met de gemeente was de kleur van de gevel. Men vond het stucwerk te wit. Dit is uiteindelijk ‘offwhite’ geworden.

Over de indeling werd goed nagedacht. De plaats van de keuken vormde het uitgangspunt voor de indeling. Dat is de centrale plek van het huis. Zittend aan de grote tafel heb je uitzicht op de omgeving. De woonkamer is aan de andere zijde. Die is meer besloten.

Alle ruimtes zijn optisch met elkaar verbonden. Het zijn de zichtlijnen die het huis ruimtelijk maken. Een belangrijk element is de open trap met ‘zwevende treden’, het verbindende element met de bovenverdieping. Daar zijn drie slaapkamers en een badkamer. Een belangrijke wens was een veranda. Daar kun je buiten zitten, ook als het minder goed weer is. De open haard geeft dan een behaaglijke warmte terwijl je buiten kunt verblijven.

 Door het dakvenster heeft de veranda veel daglicht, de verschillende hoogtes van de goten doet de achterzijde een beetje denken aan een kapschuur. Aan de keukentafel vrij uitzicht op de landelijke omgeving.

Zittend aan de grote tafel heb je uitzicht op de omgeving. De woonkamer is aan de andere zijde. Die is meer besloten. Alle ruimtes zijn optisch met elkaar verbonden. Het zijn de zichtlijnen die het huis ruimtelijk maken. Een belangrijk element is de open trap met ‘zwevende treden’, het verbindende element met de bovenverdieping.

De aparte ruimtes, keuken, veranda en woonkamer zijn door zichtlijnen met elkaar verbonden

De Architect aan het woord: Jarno Huisstede

Jarno Huisstede, werkzaam bij WoonSubliem, is de architect. “Mariël en Geert lieten door ons het ontwerp van hun huis maken omdat we veel ervaring hebben met het ontwerpen van schuurwoningen. Deze bouwstijl is ook het uitgangspunt voor het ontwerp geweest. De ligging van de kavel was mede bepalend voor het ontwerp. Een hoekkavel met aan één zijde vrij uitzicht. Aan de andere zijden moest het ontwerp goed op de bestaande bebouwing aansluiten. Om buiten een optimale beschutting te creëren was het idee van een veranda er al vanaf het begin.

Een ruimtelijke werking was het uitgangspunt voor de indeling. De aparte ruimtes, keuken, veranda en woonkamer zijn door zichtlijnen met elkaar verbonden. Een open plattegrond. Het huis is traditioneel gebouwd met onderhoudsarme materialen. Zoals het plaatmateriaal voor de daklijsten, de raamkozijnen en de gepotdekselde delen. Door de verschillende hoogtes van de goten doet de achterzijde een beetje denken aan een kapschuur. Karakteristieke elementen zijn de grote schoorsteen en ingangspartij. Het is een compact huis met een eigen gezicht, aan de rand van een woonwijk.”

Waar vindt u ons
WoonSubliem
Netwerkweg 5 | 7251 KV Vorden
Bel ons!

0575 - 84 60 52

Mail

info@woonsubliem.nl

Website

www.woonsubliem.nl