XS ARCHITECTEN

Eikenhouten gebinten als basis

In het buitengebied ontdekten Anneke en Rutger een aantrekkelijke kavel. Deze was vrijgekomen door de ‘rood voor rood’-regeling’. Op deze locatie hadden boerenschuren gestaan. Een goede reden om een huis te bouwen in de vorm van een schuurwoning. Dat was ook een eis van de gemeente. Het moest passend in de omgeving zijn. “Ons vorige huis, een vrijstaand woonhuis in een nieuwbouwwijk stond nog te koop, maar we hebben het er toch op gewaagd omdat we deze kavel zo aantrekkelijk vonden. Gelukkig werd ons huis op het juiste moment verkocht en kon de bouw van ons nieuwe huis van start gaan. Wat waren onze wensen? Wel een ruim huis, maar niet met veel slaapkamers. De kinderen zijn de deur al uit. Met oog op het ouder worden wilden we een slaapkamer, gecombineerd met een badkamer op de begane grond en een logeerkamer. Verder een woonkamer, eetkamer en woonkeuken als één ruimte. Veel grote ramen, zodat we van het uitzicht zouden kunnen genieten. Want de ligging is helemaal vrij - met uitzicht op weilanden en bosschages.”

“Onze zoon werkt bij het architectenbureau XS Architecten. De werkwijze en stijl van dit bureau zijn ons dus bekend en de gemaakte ontwerpen vonden we goed aansluiten bij onze woonvisie. Op basis van onze wensen werden eerst schetsen gemaakt. Een ontwerp gebaseerd op een constructie van eikenhouten gebinten. Binnen twee weken stond het casco met het dak er al op. We waren aangenaam verrast over de korte bouwtijd. De plaatsing van de houten constructie was fascinerend. Ook mensen uit de buurt stonden met belangstelling te kijken hoe een grote kraan de eiken houten gebinten op hun plaats zette. Door de grote gebinten, die tot de nok reiken, heb je binnen het gevoel alsof het een schuur is geweest. Dat is het knappe van dit ontwerp, een echte schuurwoning. De hoge ingangspartij is met cortenstaal bekleed, dat geldt ook voor het element aan de andere zijde en voor de grote schoorsteen. Cortenstaal wordt mooi roestbruin. Het is een bijzonder huis geworden. In de grote leefruimte heb je dankzij de grote ramen contact met het buitenleven. Reeën en hazen zijn dagelijks onze bezoekers.”

“Belangrijke kenmerken van het huis zijn de strakke rieten kap en de twee erkers aan de entreezijde en de achterzijde. Deze zijn extra opvallend door de bekleding met bruin geroest cortenstaal.”

De buitenwanden zijn opgebouwd uit verlijmde holle wand ‘Poroton’-blokken van ruim zesendertig centimeter. De buitengevel is wit gestuct.

Door de grote gebinten, die tot de nok reiken, heb je binnen het gevoel alsof het een schuur is geweest. Dat is het knappe van dit ontwerp, een echte schuurwoning.

Fotografie & tekst: Peter Muller. Architecten/bouwers visie: Willem Smalen

De hoge ingangspartij is met cortenstaal bekleed

Architect aan het woord: Theo Wenting

Theo Wenting van het bureau XS Architecten is de architect van het huis van Anneke en Rutger.

“Het ontwerp moest passend zijn in de landelijke omgeving. Een schuurwoning was het uitgangspunt voor het ontwerp. Maar wel met een eigentijdse uitstraling. De houten gebinten constructie van Europees eiken is de basis van het huis. Deze constructie speelt eigenlijk de hoofdrol aan de binnenzijde. Het lijkt alsof er een schuur heeft gestaan met daar omheen een modern huis.

De basis is een geïsoleerde betonnen vloer, direct op het zand gestort. Voor extra stabiliteit is een scheidingswand van beton gemaakt, die de scheiding vormt tussen de open en de meer gesloten ruimten. Aan deze wand is ook de zwevende trap gemonteerd.

Beide erkers en de dakconstructie zijn van houtskeletbouw, voorzien van twintig centimeter isolatie. De overige wanden zijn opgebouwd uit verlijmde holle wand ‘Poroton’-blokken van ruim zesendertig centimeter. Deze blokken zijn hebben een hoge isolatiewaarde en zijn eenvoudig in opbouw. De buitengevel is wit gestuct. Belangrijke kenmerken van het huis zijn de strakke rieten kap en de twee erkers aan de entreezijde en de achterzijde. Deze zijn extra opvallend door de bekleding met bruin geroest cortenstaal. Dit complementeert de landelijke uitstraling. De kap op de kopse zijden loopt schuin weg. Daardoor krijgt de kap een speels karakter.

De bovenverdieping is een vide die lijkt te zweven tussen de eikenhouten gebinten.  Binnen dankzij de gebinten een sfeervolle schuurwoning, buiten strak en modern door het gebruik van eigentijdse materialen.” Aannemer Ten Brinke Groep.

Waar vindt u ons

XS Architecten
Siliciumweg 23
3812 SV Amersfoort

Bel ons!

033 - 33 20 200

Mail

info@xsarch.nl

Website

www.xsarch.nl