












Alsof dit landhuis altijd al in het natuurgebied heeft gestaan
Gloednieuw is het landhuis met bijbehorende bijgebouwen in een natuurgebied op de Utrechtse Heuvelrug. Maar door de klassieke belijning en de situering in het landschap heeft de woning de uitstraling dat het er al generaties lang staat. Maike en Maurits hebben dan ook hun gedroomde woning gerealiseerd door uit te gaan van het landschap, het verleden en de toekomst.
Een landhuis bezoeken begint bij een oprijlaan van 150 meter die is omgeven door groen en waar de woning zichzelf in de verte aankondigt. We parkeren aan de zijkant, nog voor het erfplein voor de woning. Aan weerszijden van dit plein staan twee bijgebouwen, zoals dat bij een landhuis hoort. De hoofdvorm van de woning is symmetrisch, maar door enkele toevoegingen van erkers en een aanbouw wordt het spannend en lijkt het een verhaal van opvolgende generaties te vertellen. Alsof de hoofdwoning er al stond en er later kleine aanpassingen zijn gedaan. De statuur van de woning doet vermoeden dat de kavel achter de woning nog ver in een achtertuin doorloopt. Maike neemt ons graag eerst mee naar de achtertuin, om uit te leggen dat het om een natuurgebied gaat en dat het bepalend is geweest voor het ontwerp van de woning. “Dit hele perceel was bestemd als natuur waar een woning op mocht worden gebouwd. We hebben een deel samen met de landschapscoördinator opnieuw ingericht zodat de structuur en de beplanting in het landschap passen en de woning daarin logisch en natuurlijk kon worden gesitueerd. De inrichting van de tuin is dicht bij de woning gecultiveerd, verder van de woning gaat het op in de omgeving.” Maike heeft door haar eigen bedrijf DittmarDesigns expertise op het gebied van interieurontwerp en kan dat doorzetten naar het exterieur. “Deze plek verdient een investering in een groot, tijdloos huis waar volgende generaties kunnen wonen. Daarom wilden we een klassieke belijning in een hedendaags ontwerp. Het contact met de natuur is geïntegreerd in het ontwerp met onder andere de erkers en de openslaande deuren.” Met hun opvattingen over een landhuis hebben ze Atelier3 de woning laten ontwerpen, omdat ze vinden dat dit architectenbureau in staat is om het gewenste hoogwaardige niveau te realiseren. “Ze begrepen dat we het in detail net even anders dan andere landhuizen wilden. Het ronde raampje centraal in de voorgevel is daarvoor exemplarisch. Die hebben we iets uit laten steken en in zink uit laten voeren.”
Ook in het interieur wisten ze enkele eigenzinnigheden erin te brengen. “Het is gebruikelijk om na binnenkomst rechtdoor de woonkamer in te lopen, maar wij hebben daar bewust een groot binnenraam gemaakt. Je ziet dan wel al de woonkamer, maar kunt er niet direct naartoe. Dat maakt het spannend en daardoor gebruik je de ruimte erachter net even anders.” Maar met vier zonen was het belangrijk dat het een familiewoning moest worden waarin ze bij elkaar kunnen zijn en iedereen een eigen plek heeft. “We wilden de keuken, de eethoek in de serre en daarachter veranda in die volgorde aan elkaar hebben. We hebben dat later veranderd. De eethoek en de zithoek aan de andere kant hebben we omgewisseld. Die zithoek heeft nu een lobbygevoel.” De expertise van Maike is ook terug te vinden in de materialen die zijn geïnspireerd op de natuur. “We hebben een houten vloer, omdat dat warmer is dan steen. In de keuken is het aanrechtblad van echt marmer. Dat mag van ons gaan leven als er een vlek of slijtplek op komt. Natuurlijke materialen hoeven niet perfect en strak te zijn. Daarom hebben we gekozen voor linnen stof als behang.” Het zwembad dat ze later hebben aangelegd is ook ingepast in het ensemble van gebouwen en tuin. “Ik vind het mooi dat je van een afstand een zwerfkei ziet. Alsof die er altijd al heeft gelegen. Net als het huis en de tuin: alsof het altijd al zo is geweest.”
Deze plek verdient een investering in een groot, tijdloos huis waar opvolgende generaties kunnen wonen.
De architect aan het woord: Luuk Schreiber
Luuk Schreiber is architect bij bureau Atelier3. “Bij dit landhuis hebben we het onderste uit de kan kunnen halen. Het aanzicht als je op het voorplein staat heeft iets formeels. Dat komt door de symmetrie die nog eens wordt versterkt door de twee bijgebouwen aan weerszijden vóór de woning. Dat is bijzonder voor huidige nieuwbouw in Nederland. Het kwam vroeger vaker voor, waardoor er een historisch besef ontstaat. Achter wordt het ontwerp juist asymmetrisch en speels. Het wordt informeler, echt een familiehuis. Doordat het wat losser is, blijft het ook nog eens flexibel in te richten. De prachtige locatie vraagt om een hoge kwaliteit. Wij hebben als architectenbureau dertig jaar ervaring in het ontwerpen van villa’s van dit niveau. We hebben ons helemaal uit kunnen leven op details, zoals de profilering van de dakranden, de roedeverdeling in de ramen en overgangen van natuursteen naar stuukwerk en kozijnen. Dat een van de opdrachtgevers zelf een bedrijf in interieurontwerp heeft, heeft het geheel naar nog eens een hoger niveau getild. De woning heeft daardoor eigenzinnige elementen waar ze het over enkele generaties met trots nog over zullen hebben. Maar nu al zijn we trots op het eindresultaat.”
Waar vindt u ons
Architectenbureau Atelier3
Holevoetplein 303 | 3925 CA Scherpenzeel
Bel ons!
033 4559599
info@atelier3.nl