Brummelhuis

Charmante, moderne villa in een waterrijk landelijk landschap

Een kavel aan een waterpartij bij de Friese meren was precies wat Maaike en Renze wilden bij hun zoektocht naar een kavel in Friesland. Ze kozen voor een van de beschikbare typen woningen die Brummelhuis voor deze wijk had ontworpen. Die konden ze zodanig aanpassen dat het een charmante en speelse woning is geworden.

Vanaf het landelijke weggetje naar de waterrijke wijk is de woning van de achterzijde al goed te zien. Net als alle andere villa’s staat de woning aan de waterpartij die speciaal voor het project is uitgegraven. Het geeft de toch al landelijke omgeving nog meer het gevoel van vrij wonen. Daar sluit de architectuur van de woning op aan. Aan de achterzijde zien we de rieten kap met brede dakvlakken en de zichtbare houten constructie ter ondersteuning van de grote overstek. De verspringingen in de dakvlakken en de dakkapellen maken het speels. Als we voor de woning staan, zien we de symmetrie met in het midden een naar voren stekende hoge gevel met daarin een raampartij tot aan de nok. De symmetrie gaat aan weerszijden verder. Hier lopen de raampartijen beneden in een lijn door naar de dakkapellen erboven. Het maakt het aanzicht robuust. Door de strakke lijnen in het dak, met het aluminium in de nok en de witte, brede overstekken is het een moderne woning. De hoge raampartij geeft goed zicht op de hal, maar de entree is niet midden voor. Die is een beetje verborgen aan de zijkant van de naar voren stekende gevel. In de woonkamer merken we dat daardoor door de hal mooi vrij uitzicht naar buiten is. We nemen plaats aan de grote eettafel om van Renze en Maaike te horen dat ze vanwege werk een kavel in Friesland zochten die het liefst aan het water zou liggen. Maaike: “Het is een van de elf kavels waarvoor Brummelhuis een aantal typen woningen had ontworpen. Voor deze kavel hadden we keuze uit vijf typen, waar we nog van alles aan konden veranderen. We kozen voor dit type, omdat die mooi op de brede kavel past. Daardoor was de begane grond met woonkamer en keuken een lange ruimte. We bedachten al meteen om de uitbouw aan de achterzijde flink te verlengen. Zo ontstond ook een logische indeling met de keuken als centrale plek. En boven werd de hoofdslaapkamer groter, waardoor we het bed zo konden plaatsen dat we uitzicht hebben op het water.” Ze konden ook nog uit verschillende typen gevelsteen kiezen. Renze: “We wilden een egaal uiterlijk. Daarvoor kozen we voor een grijze steen in één kleur en een voeg in vrijwel dezelfde kleur. Het wordt egaal, omdat het riet en het hout nog zullen vergrijzen.”

De begane grond hebben ze zo open mogelijk gehouden. Maaike: “Ik houd van koken en vind het dan fijn om vanuit de keuken naar alle kanten toe weg te kunnen kijken. De gashaard verdeelt de ruimte en is gezellig. Een bijzondere doorkijk is er aan de zijkant. Renze: “Auto’s zijn onze grote passie. Daarom wilden we vanuit de woonkamer zicht in de garage hebben.” Naast de indeling hadden ze ook nog alle vrijheid bij de keuzes voor materialen. Brummelhuis heeft ze in enkele sessies daarin begeleid, waarbij ze telkens ‘huiswerk’ meekregen. Maaike: “We houden van natuurlijke tinten, maar het moet ook makkelijk in onderhoud zijn. We hebben voor het blad van het kookeiland dus gekozen voor keramiek met een leisteenlook. De vloertegels van 120 bij 120 centimeter zijn ook van keramiek. De kleuren van de vloer, keuken en wanden zitten dicht bij elkaar, zodat het rustig blijft.” Doordat ze hun eigen ideeën in de woning hebben kunnen realiseren vinden ze dat het echt hun eigen woning is geworden.

Door de strakke lijnen in het dak, met het aluminium in de nok, en de witte, brede overstekken is het een moderne woning.

De architect aan het woord: Delano van den Ende

Delano van den Ende is architect bij Architectenbureau Brummelhuis. “Deze woning spreekt mij aan door de mooie grote entree met de hoge hal. Maar verder is de woning op het water georiënteerd. Beneden is dat de woonkamer die doorloopt in de veranda onder de ver overstekende, met hout ondersteunde kap. Boven zijn de slaapkamers ook op het water gericht. Als liefhebber van auto’s vind ik het mooi dat de opdrachtgevers vanuit de woonkamer zicht wilden hebben in de garage. Het zijn wensen die we goed kunnen verwerken in de basiswoningen die we ontwerpen. Dit betreft een woning in een project waarvoor wij zeven unieke woningtypes hebben ontworpen. Bij ons heeft de opdrachtgever alle gelegenheid om inspraak te hebben in het ontwerp. Vanuit onze expertise zorgen we ervoor dat er een ontwerp komt die past binnen de randvoorwaarden van de gemeente, technisch goed uitvoerbaar is en binnen budget blijft. De woningen die in dit project zijn gerealiseerd, zijn zo uniek dat je niet meer ziet welk basistype het vertrekpunt is geweest. Zo kunnen we voor iedereen een droomhuis ontwerpen.”

Waar vindt u ons

Brummelhuis
Maagdenburgstraat 18 | 7421 ZC Deventer

Bel ons!

0570 - 248 500

Mail

info@brummelhuis.nl

Website

www.brummelhuis.nl