











Elegante Finnhouse Vakwerkarchitectuur aan een nieuw meer
Op enkele landtongen rondom een nieuw gegraven meer in het Groningse weidelandschap staan woningen met nagenoeg hetzelfde, min of meer klassieke, woningprofiel. De woning van Cor en Joke past ook in dit plaatje, maar is gebouwd met de paal&balkconstructie. Zo is er binnen een klassiek kader toch een unieke woning gerealiseerd met een geheel eigen, landelijk moderne stijl. Als we de landtong oprijden, zien we dat nog niet alle woningen zijn afgebouwd. De woning van Cor en Joke is wel al helemaal gereed, inclusief de omliggende tuin. Dat is niet het enige waardoor we weten dat dit de woning is die we mogen bezoeken. We hadden al meegekregen dat het een houten schuurwoning betrof. Ook de typerende vakwerkarchitectuur van Finnhouse is herkenbaar.
Als Cor en Joke ons binnenlaten, staan we vrijwel direct weer buiten, in de achtertuin bij het water. Cor: “Deze kavel had onze voorkeur omdat je weids over het meer uitkijkt maar ook nog de gezelligheid hebt van de huizen aan de overkant. In de ochtend valt het zonlicht in onze kamer en wordt het huis heerlijk verwarmd.” Het ontwerp van de woning was gebonden aan enkele voorwaarden die de gemeente voor alle woningen in het deelplan had opgesteld. Het zadeldak moest een helling van vijftig graden hebben. Een nokhoogte van maximaal tien meter en het kleurgebruik en de plek op de kavel stonden ook al vast. Ook moest er voldoende buitenruimte overblijven om op eigen terrein te kunnen parkeren. Met die uitgangspunten zijn ze zelf gaan tekenen om hun wensen in de woning gerealiseerd te krijgen. Joke: “We wilden een grote, open ruimte met een entresol. We wisten al dat we een paal&balkconstructie wilden waarbij het hout in het zicht blijft. De horizontale balken zorgen voor een lijnenspel. Die hebben we door het hele huis door laten lopen, zodat er een corridor ontstaat. De indeling is levensloopbestendig met onze slaapkamer en badkamer beneden.” Cor: “We wilden zo weinig mogelijk energieverbruik. Er liggen 24 zonnepanelen op het dak. Met de aardwarmtepomp koelen we in de zomer de vloer. In de winter maken we gebruik van aardwarmte. In de winter komt er veel warmte van de zon binnen en in de zomer zorgt de aanpalende veranda voor natuurlijke schaduwvorming.” Vooral Cor heeft zich uitgeleefd op de perfecte indeling om vervolgens bij Finnhouse tot een definitief ontwerp te komen. Cor: “Voor ons stond vanaf het begin al vast dat Finnhouse ons huis zou ontwerpen en bouwen vanwege het robuuste uiterlijk. De architect heeft wel op enkele punten het ontwerp aangepast, zodat het constructief goed is.” Het stond ook al vast dat het een schuurwoning moest worden. Dat was mogelijk binnen de verplichte maatvoeringen. De kenmerken van de schuurwoning zijn onder andere de zwart gepotdekselde gevels en het industriële dak van stalen felsplaten. Nagenoeg de gehele woning is biobased gebouwd. De wanden zijn geïsoleerd met vlas en hennep. De biobased damp-open schil zorgt voor een prettig binnenklimaat. Joke: “Hout heeft van zichzelf al een warme sfeer. Het is vochtregulerend en er zijn grote overspanningen te maken, waardoor je een open ruimte krijgt.” In die open ruimte hebben ze bewust de trap zichtbaar als meubelelement bedacht. Het is één van de elementen die ze nog aan het ontwerp hebben toegevoegd. Cor: “We hebben ook de badkamer en keuken zelf uitgekozen. Finnhouse heeft wel de hele bouw gedaan, maar het schilderen en behangen hebben we zelf laten doen.” Hoewel ze zeer tevreden zijn met de binnenruimten, genieten ze vooral van het buitenleven. Joke: “Daarvoor is het een fijn en makkelijk huis. Als we een paar dagen weg zijn geweest, zeggen we telkens: lekker, we gaan weer naar huis.”
De horizontale balken zorgen voor een lijnenspel. Die hebben we door het hele huis door laten lopen, zodat er een corridor ontstaat.
De architect aan het woord: Robin de Pagter-Rix
Robin de Pagter-Rix is de architect van Finnhouse Houtbouw. “Vanuit onze filosofie en bouwwijze hebben onze woningen een duidelijke signatuur. Toch is voor ons iedere woning uniek. We starten altijd vanaf een blanco vel papier. Het resultaat vloeit voort uit de kavel en het leven van de opdrachtgevers. De ligging aan het water is optimaal benut door de glazen gevel daarop te oriënteren. De voorzijde kun je de rug van de woning noemen. Die is gesloten en prettig om ‘tegenaan te leunen’. Achter is het vrij en open, waardoor je van je af kunt kijken. De paal&balkconstructie is een vakwerkconstructie van gelamineerd Fins hout, waar we damp-open houtskeletbouw elementen in plaatsen. De verhoudingen in het vakwerk binnen zijn gebaseerd op wat door mensen als aangenaam wordt ervaren. Deze is constant doorgevoerd, waardoor een rustige indeling ontstaat. Uniek is de tripple beglazing in de achtergevel die kozijnloos in de balkenconstructie is geplaatst. De houten vakwerkconstructie blijft zichtbaar, er is veel daglichttoetreding en binnen en buiten gaan natuurlijk in elkaar over. Onze woningen worden ontworpen naar Biophilic Design, waarbij we onze inspiratie halen uit de natuur. Biophilic Design draagt bij aan een gezond leefklimaat en verlaagt onze stress en hartslag. Zo creëren we een gezonde woning voor mens en natuur, die past bij de unieke levens van de bewoners.”
Waar vindt u ons
Finnhouse houtbouw B.V.
Wilhelminastraat 1B | 5246 XA Rosmalen
Bel ons!
073 6111005
info@finnhouse.nl