












Alle mogelijkheden benut op gedroomde boskavel
Een boskavel van één hectare biedt mogelijkheden om werkelijk al je woonwensen te verwezenlijken. Doordat zo’n bouwkavel altijd al een droom was van de kopers, werden het bouwbedrijf en de toeleveranciers steeds enthousiaster om creatief om te gaan met de voorwaarden van de gemeente en zo alles uit de mogelijkheden te halen.
Drenthe staat erom bekend gemoedelijk te zijn. Dat ervaren we als we de villa op de Hondsrug benaderen. De rust wordt compleet als we het grind van de oprijlaan onder onze voeten horen knisperen en achter de woning een glooiende tuin tegen een bosrand in het zicht komt. Inderdaad, dit is een boskavel en we kunnen begrijpen dat er voorwaarden worden gesteld waaronder hierop een woning kan worden gebouwd. Het aanzicht aan de voorkant is door de lage goothoogte ingetogen, terwijl de hoge dakvlakken aanduiden dat het om een villa gaat. De dakvlakken zijn boven de dakkapellen opgetild, waardoor er een mooi lijnenspel ontstaat. Dat is zeker zo bij de overgang van de woning naar de garage, die voor, dwars op de woning staat. Daardoor ontstaat er voor de woning het idee van een beschut binnenplaatsje. Als we door de bewoners via de lichte en ruime hal en de woonkamer meteen naar de achtertuin worden geleid, zien we hier hoe de woning zich opent. Hier is de goothoogte tot boven de bovenverdieping opgetrokken. Het lijnenspel van de dakvlakken wordt hier voortgezet in de verspringende geveldelen. De veranda heeft daardoor een logische plek gekregen.
Ook binnen sluiten de verschillende functies logisch op elkaar aan. Zij: “Dat is te danken aan Lichtenberg Exclusieve Villabouw. De architect heeft vooral heel goed naar ons geluisterd. We hadden onze wensen uitgetekend in een plattegrond die hij als uitgangspunt heeft genomen om alles de juiste plek te geven.” Hij: “We wilden de keuken, eetkamer en zitkamer aaneengesloten hebben, waarbij we vanuit alle drie de ruimten zicht naar achter hebben. Ik vind het vooral een geslaagd ontwerp door de zichtlijnen. Al bij de voordeur kijk je meteen door de hele woning heen. En waar je ook staat, je hebt altijd uitzicht. Zeker vanuit de eetkamer. Ook naar de zijkant, waar we ook nog vrij uitzicht hebben. We zien er regelmatig reeën lopen.” De bouwkundige details zijn in het ontwerp meegenomen, zoals zonwering, een centraal stofzuigsysteem, het lichtplan en de zestig zonnepanelen die als een waar zonnebad in de tuin zijn ingegraven. Een onverwachte toevoeging is de kelder. Hij: “Daarbij hadden we het beeld van een donkere ruimte voor wat voorraad. Bij Lichtenberg lieten ze zien dat die ook zo groot en hoog kan zijn dat het een extra woonlaag wordt. We hebben er een sport- en wellnessruimte, berging, aparte ruime voor de technische installatie én een mancave in kunnen realiseren. Zij: “Het wordt een mancave genoemd, maar het is gewoon een heerlijke ruimte waar we met onze kinderen graag zitten.” Voor het interieur hebben ze interieurontwerpster Sanne Hoogeland ingeschakeld die ze wist te leiden naar een interieur waar ‘alle stijlen in mogelijk zijn’. Door in de verschillende ruimten dezelfde materialen toe te passen, is er samenhang. Zij: “Maar het leent zich ook om in iedere ruimte een eigen stijl te brengen. Het is niet moeilijk om in de eetkamer een heel andere sfeer te maken dan in de zitkamer.” Een goed voorbeeld daarvan is de bibliotheek, die de intieme sfeer heeft om je met een boek af te sluiten. Hun enthousiasme over de samenwerking met de bouwer en de toeleveranciers leggen ze het beste uit bij de keuze van de metselsteen. Zij: “De man van Steenhandel Twenthe kon vol passie over zijn vak vertellen. We weten nu alles van het bakproces. “Hij: Daardoor hebben we met nog meer overtuiging de steen uitgekozen en is het ónze steen. Door zulke ervaringen is het in meer opzichten echt óns huis geworden. Ons gedroomde huis op een boskavel.”
Achter is de goothoogte tot boven de bovenverdieping opgetrokken. Het lijnenspel van de dakvlakken wordt hier voortgezet in de verspringende geveldelen.
De bouwer aan het woord:
“We stonden bij het ontwerp van deze villa voor enkele uitdagingen. Het is een grote, maar smalle kavel waar een grote woning op moest komen. In zo’n grote woning is ruimte voor veel functies en de opdrachtgevers hadden die ook. Daarbij had de gemeente nog voorwaarden. Dat moet op elkaar afgestemd worden zodat interieur, extra ruimten, zichtlijnen, lichtplan en techniek bij elkaar passen. We zoeken vervolgens altijd naar mogelijkheden om iets toe te voegen aan die wensen. De opdrachtgever heeft een droomhuis in gedachten dat is gebaseerd op wat hij kent. Onze expertise is om ze te wijzen op mogelijkheden die er ook nog zijn. Daar willen we onze passie voor ons vak aan toevoegen. Dat verwachten we ook van onze partners. Wij nemen het hele traject van ontwerp, advies en bouwen over en zorgen ervoor dat de juiste partijen op het juiste moment instappen. Bijvoorbeeld de techniek. Die is tegenwoordig zo bepalend voor het comfort dat het essentieel is om de installateurs al vroeg in het bouwteam te hebben. We moedigen opdrachtgevers aan om zelf naar leveranciers te gaan, zodat ze uitleg krijgen en met overtuiging keuzes maken. Zo ontzorgen we ze en houden we ze tegelijk betrokken. Het eindresultaat is dan echt hun droomvilla.”