Presolid Home

Schuurwoning met verrassende indeling voor bourgondisch leven

Een woning hoeft niet enorm groot te zijn om bourgondisch te kunnen leven. Daarom lieten Marc en Irene op een grote kavel een niet zo’n grote woning realiseren. Het was wel groot genoeg om veel functies op de begane grond te houden. Bij het ontwerp bleek uiteindelijk alles om de keuken te draaien, waardoor een verrassende indeling ontstond. 

We komen in een open landschap tussen de stad Hengelo en het platteland aan bij de woning van Marc en Irene. Die staat in een nieuwe villawijk met kavels die zijn omgeven door bloemrijke natuurlijke velden. Bij het betreden van het erf hebben we de neiging om naar de forse risaliet te lopen, maar de entree is tussen het hoofdgebouw en het bijgebouw. De tweede verrassing is direct bij binnenkomst, want na de hal zijn we rechtsaf direct in het hart van het huis: de keuken met kookeiland en grote eettafel. Hier vertellen Marc en Irene over de realisatie van de woning en waarom de entree niet bij de risaliet is.

Irene: “We hebben een bedrijf waarvoor we een betere werkruimte aan huis zochten. We wilden buitenaf wonen, maar niet veraf. Hier is de overgang van stad naar land, binnen een kwartiertje zijn we midden in de stad. We vinden het huis net zo belangrijk als de tuin. Daarom hebben we het huis midden op de kavel gezet.” Marc: “Als we het slim indeelden, hoefde het niet zo groot te worden en kon toch veel gelijkvloers.” Hun wensenlijstje zetten ze met hun professionele kennis van styling om in een collage waarmee ze naar bouwbedrijf Presolid Home stapten. Die input was voor de architect van partner Building Design een goede start voor een ontwerp. De woning is een vrij ontwerp, maar wel gebaseerd op een schuurwoning. Dat is onder andere terug te vinden in de basale vorm, de rieten kap en de risaliet. Irene: “Het is een landelijk gebied, daar past een rieten kap bij. Voor het metselwerk hebben we een zeer lichte kleur voeg gekozen, wat het fris maakt.” De tuin is aansluitend ook landelijk ingericht. De werkruimte is ondergebracht in de aanbouw met de uitstraling van een schuur, om geen ruimte in huis in te nemen. In deze aanbouw is ook ruimte gereserveerd voor een toekomstige hoofdslaapkamer met badkamer. Boven is ruimte voor drie slaapkamers en twee badkamers. De grootste ruimtewinst is gevonden door slim om te gaan met de risaliet. Irene: “Die is vaak bedoeld om de entree een accent te geven en het geeft de woning een mooi statig aanzicht. Maar een risaliet biedt ook veel ruimte en die is nu boven benut voor uitbreiding van de ouderslaapkamer en inloopbadkamer. Daaronder is de keuken het hart van de woning, want we zijn bourgondisch ingesteld en koken graag. Daarom is de keuken het hart van de woning.” Marc: “Het is meteen het midden van de woning, waar we vervolgens alle andere ruimten omheen hebben kunnen plaatsen.” Om een inpandige veranda te maken is een deel van de achtergevel naar binnen geplaatst. De doorgang van de keuken naar de woonkamer hebben ze gescheiden met een taatsdeur om het optisch open te houden. De trap wilden ze in het midden, bij de keuken. De ruimte onder de trap hebben ze deels benut als keukenwand met apparatuur. De trapkast die overbleef is niet direct herkenbaar. Irene: “Door het te bekleden met hout is het meer een meubelstuk. Het is ook geluiddempend.” De strak gestuukte wanden hebben zachte tinten en op de vloer ligt een neutrale houten vloer in visgraatmotief. Doordat ze een bedrijf in stoffen hebben, hebben ze zelf onder andere de gordijnen uitgekozen. Marc: “Doordat het interieur neutraal is, pasten onze meubels uit het vorige huis prima. Het interieur is niet saai, wel rustig zodat de schilderijen uit eigen hand mooi uitkomen.”

Het is een landelijk gebied, daar past een rieten kap bij. Voor het metselwerk hebben we een zeer lichte kleur voeg gekozen, wat het fris maakt.

De bouwer aan het woord: Ruud ten Brinke

Ruud ten Brinke is adviseur bij Presolid Home. “Het lijkt een schuurwoning, maar door de hal niet in de risaliet te plaatsen is er een verrassende en ook weer logische indeling ontstaan. Door de keuken in het midden viel alles eromheen op zijn plaats. Ook de werkruimte die vanwege hun specifieke werk de juiste lichtinval moet hebben, kwam op de juiste plek. De risaliet heeft beneden én boven voor veel ruimte en licht gezorgd. Het was prettig dat de opdrachtgevers met duidelijke wensen kwamen. Doordat de indeling net even anders werd, hebben we veel tijd besteed aan de ontwerpfase. Bij prefab bouwen steken we veel energie in de voorfase. We vormen vanaf het begin een bouwteam met de opdrachtgevers en de architect om alles tot in detail door te nemen. Die tijd en energie winnen we terug tijdens de bouw. Op de bouwplaats is de woning in twaalf tot zestien weken van nul tot honderd gerealiseerd. Al de eerste dag is het wind- en waterdicht. Het eindresultaat is in dit geval een mooie eigentijdse woning met een heel mooie tuin die goed past in het landschap.”

Waar vindt u ons

Aan de Stegge Presolid Home B.V.
Vonderweg 6 | 7468 DC Enter

Bel ons!

0547 384077

Mail

info@presolidhome.nl