Rose en De Bie

Warme gezinswoning in kubistische stijl met wauw!-factor

In hun zoektocht naar een ruime woning op een ruime kavel kwamen Bram en Elise uit bij een villawijk in aanbouw in Vught. Hier had Rose en De Bie voor een kavel al een kubistische woning ontworpen, die helemaal voldeed aan het beeld dat ze voor ogen hadden. Ze konden vervolgens de inrichting zo aanpassen dat het hun droomhuis is geworden.

De woning treffen we aan midden in de villawijk, aan het eind van een doodlopend en dus rustig straatje. We herkennen direct de kubistische stijl van rechte vlakken en blokken. Vlakken met houten, verticale latten worden afgewisseld door grote raampartijen. De witte omlijstingen geven structuur aan het geheel. De overstekende bovenverdieping biedt geborgenheid. De lijnen leiden ons op logische wijze naar de voordeur aan de linkerkant. Doordat deze verdiept in de gevel en overdekt is, voelt het als privéterrein. Als Bram ons binnenlaat, worden we overweldigd door de grote hal vol daglicht, wat verwachtingen wekt voor de ruimte in de woning. Aan de eettafel tussen de woonkamer en de keuken vertellen Bram en Elise over het bijzondere voortraject en hoe ze een bestaand ontwerp naar hun wensen hebben kunnen aanpassen.

Bram: “We hebben lang gezocht naar een woning met meer ruimte dan we in en om onze woning in Amsterdam hadden. Na enkele bestaande woningen te hebben bekeken, beseften we dat we met nieuwbouw onze ideale woning konden realiseren. De woning is eigenlijk ontworpen voor de eerdere eigenaar van deze kavel. De stijl, het volume, de kavel, de locatie aan een doodlopende straat en de mogelijkheid om de indeling nog helemaal te veranderen, was helemaal volgens onze wensen.” Elise: “We hadden daardoor te maken met de architect, de bouwer én de vorige eigenaar. Dit had het proces gecompliceerd kunnen maken, maar het hele traject is door Esther de Bie zeer prettig en soepel gecoördineerd. Al onze wensen zijn gerealiseerd. We vinden het idee van een loft mooi. De wand in het midden verdeelt die ruimte in prettige afmetingen.” Bram: “We konden ook nog de gevelbekleding aanpassen. Het hout is nu geheel naar onze smaak. De grote vide was een wens van de vorige eigenaar van de kavel, maar we zijn er ontzettend blij mee. Zo’n vide geeft je een ruimtelijk gevoel dat je meeneemt naar binnen, waardoor je andere ruimtes groter beleeft.”

Zo komt de loft ook over, mede door het grote kookeiland. Elise: “De woonkeuken met het kookeiland is een statement. Het kookeiland is door het formaat en door het neolith in marmerlook nadrukkelijk aanwezig. Het hele interieur is er omheen ontworpen. De kleuren komen overal in huis terug.” Bram: “We houden niet van een bar met barkrukken aan het kookeiland. De bank tegen de wand is een fijne plek om te zitten tijdens het koken.” Ze hebben Bianc. Your Interior Stylist ingeschakeld voor de styling van het interieur. Zij kreeg de opdracht om de strakke moderne kubistische stijl in het interieur door te voeren en voor hun en zoon Faas er een warm gezinshuis van te maken. Bram: “Zij kwam met het idee van de sierlijsten aan de wanden. Het breekt de grote wandvlakken en het zorgt voor een mooi spel van licht en schaduw op de wand.” Elise: “Ik wilde dat de deuren niet helemaal vlak werden. Ik wist Esther te overtuigen dat met subtiele horizontale schijnvellingkantjes er een mooie vlakverdeling ontstaat.” Door vertraging in leveringen, is het interieur nog niet helemaal af. Elise: “Er komt nog een eettafel in een organische vorm. In de vide wordt de muur nog bekleed met mos en er zijn nog veel planten en enkele kunstobjecten gepland.” Bram: “Bianca heeft het allemaal al uitgewerkt in een boekwerk. Als het helemaal af is, dan is het inderdaad een warm gezinshuis. Maar nu hebben we al het basale gevoel van een prettig huis waarin alles klopt.”

We konden ook nog de gevelbekleding aanpassen. Het hout is nu geheel naar onze smaak.

De architect aan het woord: Esther de Bie

Esther de Bie is architect en mede-eigenaar van Bureau voor architectuur en stedenbouw Rose en de Bie. “Voor deze woning heb ik eerst gekeken naar de locatie. De kavel ligt aan een doodlopende straat, wat overkomt als een hofje. Door een bestaand hoog pand aan de linkerkant heb ik geprobeerd veel lucht en licht te bieden. De relatief kleine voorgevel heeft door de vlakverdeling met het fraké hout en verspringingen een inleiding van de garage rechts naar de voordeur links. De grote overstek van de bovenverdieping is bedoeld als bescherming van de gevel eronder. Het wordt door de overstekende gevel en de verdiepte entree steeds intiemer. De voorgevel is zoveel mogelijk gesloten, waardoor het contrast met binnen wordt versterkt. De grote hal met vol daglicht vormt de grote verrassing bij binnenkomst. Vanuit de hal wordt deze ruimtelijke beleving gecontinueerd, door de zichtlijn vanuit de hal door de dubbele deuren naar de leefruimte. Het oorspronkelijke ontwerp was wat groter. Het volume heb ik iets teruggebracht, zodat de achtertuin beter tot zijn recht kwam. Daar wil je vanuit zoveel mogelijk plekken in huis zicht op hebben, dus heeft de achtergevel veel glas. Op de bovenverdieping zijn de masterbedroom, master badkamer en kinderkamer zo gesitueerd dat er met veel zicht is op de tuin. Het is een moderne, strakke woning in kubistische stijl geworden, met een geslaagde wauw!-factor.”

Waar vindt u ons

Rose en de Bie BV
Torenstraat 32  |  5473 EL Heeswijk-Dinther

Bel ons!

0413 291218

Mail

info@roseendebie.nl