











Amerikaanse landhuisbouwstijl in Nederland
“Het uitgangspunt voor het ontwerp was een Amerikaanse landhuis-bouwstijl met rondom een veranda. Een huis van hout, maar geen blokhut”, vertellen bewoners Jan Willem en Amanda. Daarnaast stelden zij zichzelf als eis dat de nieuwe woning duurzaam en energieneutraal zou zijn.
Zittend op een comfortabele buitenbank onder de veranda vertellen Amanda en Jan Willem over de zoektocht naar hun droomhuis. “Samen met onze vier kinderen hebben we zo’n twaalf jaar in Arnhem gewoond. Het was een groot monumentaal vrijstaand huis. Een fijne woning, maar toen de kinderen het huis uit gingen wilden wij met z’n tweeën kleiner wonen. We hebben veel huizen en appartementen bekeken, maar we kwamen telkens tot de conclusie dat het niet naar onze zin was. Dan is de oplossing: zelf laten bouwen. Onze zoektocht verschoof naar het vinden van een bouwkavel. Zo zijn we hier in een rustige en bomenrijke buurt terecht gekomen. Een prachtige kavel van zo’n 1000 m2 in een bestaande woonwijk.”
‘Plus-op-de-meter’
Na het vinden van de kavel ging de zoektocht naar een gewenst ontwerp van start. En natuurlijk naar de manier van bouwen. “Wij stelden zelf als eis dat ons nieuwe huis energieneutraal moest zijn. Het liefst ‘plus-op-de-meter’. Vandaar dat het hele dak aan één zijde bedekt is met vijfendertig zonnepanelen in combinatie met een strakke vlakke pan. Op de lagere dakdelen van de uitbouw is sedum gelegd. We kozen ook voor een grondwarmte-pomp voor onze verwarming. Door middel van vloerverwarming is het huis behaaglijk warm en kunnen we in de zomer koelen. Zoals we wilden is het een ‘plus-op-demeter’ huis”, leggen Jan Willem en Amanda uit.
Houtskeletbouw
Wat ook direct duidelijk was: een houten huis. Amanda: “Het uitgangspunt voor het ontwerp was een Amerikaanse landhuis-bouwstijl met rondom een veranda. Een huis van hout, maar geen blokhut. We namen contact op met ScanaBouw, die hadden we op een bouwbeurs bezocht.” Er was een klik met de architect - Guido Nobbenhuis van O5B architecten - en de bewoners wilden graag in houtskeletbouw laten bouwen. ScanaBouw legt uit: “Met ons systeem voor houtskeletbouw zijn woningen eenvoudig en extreem goed te isoleren. Zo goed zelfs, dat wij in houtskeletbouw ook moeiteloos een zogenoemde energie-neutrale woning of een passiefhuis realiseren. De door ons ontwikkelde, bijzonder energiezuinige houtskeletbouw-wand is in verschillende uitvoeringen leverbaar en altijd voorzien van een slimme installatiezone.” Daarnaast straalt hout warmte uit, hout leeft én hout geeft rust. “Samen met de ademende eigenschappen, zorgt dat voor een gezond en plezierig leefklimaat”, legt de bouwer uit.
Veranda
Alle woonwensen werden besproken met de architect van ScanaBouw en het schetsontwerp was gelijk raak. Jan Willem: “Precies zoals we hadden voorgesteld. Een huis met houten gevels en een veranda rondom. In Amerikaanse landhuis-bouwstijl. De gevels zijn uiteindelijk bedekt met verduurzaamd vurenhout en gekleurd. Maar, voordat we het ontwerp verder lieten uitwerken wilden we graag weten of het ontwerp goedkeuring van de gemeente zou krijgen. Dat lukte, al vond men de veranda aan de voorzijde niet zo in het straatbeeld passen. Daar is dus iets in veranderd. Maar de veranda functioneert als buitenkamer en is en blijft een belangrijk onderdeel van het huis. We zitten er heel vaak, ook in het vroege voorjaar of najaar.” Dat binnen-buiten gevoel is belangrijk voor de bewoners. Dat is ook terug te zien in de serre. Deze serre is een lichte verbinding met de achtertuin en een fijne plek in huis om te verblijven. Aan de achterkant sluit de kavel aan op het bos, wat natuurlijk voor een fijn uitzicht zorgt. Amanda en Jan Willem vertellen verder: “Wij vinden dat de indeling van het huis ruimtelijk moet zijn. De keuken als centraal element met verbindende ruimtes daar omheen. Een eetkamer met een grote tafel, een comfortabele zitkamer en natuurlijk de lichte serre. Daarnaast wilden we een levensloopbestendig huis, dus we hebben een slaapkamer en een badkamer op de begane grond. In dit fijne huis kunnen we oud worden! Voor logees hebben we boven twee slaapkamers en een badkamer.”
Duurzaam
Het is duidelijk dat Amanda en Jan Willem met veel plezier en naar alle tevredenheid in hun droomhuis wonen. Ze genieten volop van het huis, de tuin en zeker van de veranda. Hun conclusie: “Een duurzaam huis tot in de details, zoals we wilden.”
“De slaapkamer met badkamer op de begane grond maakt het een levensloopbestendig huis. We kunnen hier oud worden.”
De bouwer aan het woord:
ScanaBouw ontwerpt en fabriceert al sinds 1977 duurzame en individuele woningen in houtskeletbouw. Wij leveren altijd maatwerk, zowel t.a.v. het ontwerp als ook t.a.v. het proces, de materialen, technische installaties etc. én wij werken vrijwel uitsluitend met natuurlijke materialen. Door toepassing van bijvoorbeeld houtvezelisolatie kunnen wij ook damp-open woonhuizen realiseren, iets wat het binnenklimaat erg ten goede komt. Duurzaam bouwen is voor ons dus geen modieus begrip. Duurzaam bouwen vinden we de normaalste zaak van de wereld, we hebben nooit anders gedaan. Ieder houten huis van ScanaBouw voldoet daarom moeiteloos en ruimschoots aan de nieuwste energieprestatienormen. Niet alleen omdat hout van nature al een milieuvriendelijk en zeer goed isolerend materiaal is, maar ook vanwege het flexibele karakter. De gevelbekleding is Marnar Bruk (Scandinavisch Grenen) wat onder druk geïmpregneerd (verduurzaamd) met lijnzaadolie in de kleur Fjorden grijs is. Deze gevelbekleding is PEFC gecertificeerd en heeft een technische levensduur van 60 jaar. Voor de lage daken is sedum dakbedekking toegepast, wat een extra isolerende werking heeft. De levensloopbestendige woning is überhaupt erg goed geïsoleerd en energieneutraal. De architect van deze woning is Guido Nobbenhuis van O5B architecten. Voor wie nader kennis wil maken met ScanaBouw, kan een vrijblijvende afspraak in de showroom in Huissen maken. Aldaar is ook gelijk een bezoek aan de fabriek te brengen.