













Eigenzinnige, moderne woning voegt iets toe aan het straatbeeld
Marcia en Remco bouwden in de trendy villawijk ’t Vaneker in Enschede een gewenste witte woning met een rieten kap. Toen ze enige tijd uitkeken op de braakliggende kavel aan de overkant van de straat, besloten ze daar een woning te bouwen die eigenzinnig net even anders werd dan de andere woningen in de straat.
We passeren een wachthokje en zien her en der allerlei historische panden die erg op elkaar lijken. We blijken op een voormalig militair terrein terecht te zijn gekomen, die al voor een groot deel is ontwikkeld tot een zeer ruim opgezette villawijk. De woning van Marcia en Remco staat ook op een ruimte kavel, in een straatje met veel landelijke woningen met wit gestuukte gevels en een rieten kap. De woning van Marcia en Remco wijkt daar van af. De hoofdvorm bestaat uit twee delen die iets verschoven tegen elkaar aan staan en hoge en steile zadeldaken hebben. Door de vlakke dakpan en de scherpe lijnen van de dakoverstekken heeft de woning een moderne uitstraling. Onder het rechterdak zijn de gevels gemetseld en in de kleur taupe gekeimd. Onder het andere dak zijn de gevels als tegenhanger bedekt met zwart gepotdekselde houten rabatdelen. Dit maakt de woning juist weer landelijk. Als we door Marcia en Remco zijn binnengelaten, worden we naar rechts door een zware dubbele deur naar de woonkamer geleid. Op driekwart van de woonkamer is een wand met gashaard waarmee de woonkamer wordt opgedeeld tot ruimten met een menselijke maat. Vooraan is een grote eettafel en om de hoek de keuken. Het is duidelijk dat dit het hart van het huis is, waar het gezin vaak bij elkaar is. Aan de eettafel vertellen Marcia en Remco dat dit al hun tweede huis in deze straat is.
Remco: “Deze straat heeft het thema landelijk en onze wens was een witte woning met een rieten kap. Dat is het ook geworden; het is het huis aan de overkant. Het hele proces van ontwerpen en bouwen met SelektHuis beviel ons goed. Toen we er woonden keken we uit op deze kavel die als enige in de straat onverkocht bleef.” Marcia: “De woning beviel ons goed, maar we zagen op de kavel tegenover onze woning de mogelijkheid om een iets grotere woning met een slimmere indeling te bouwen. Dat was onder andere de garage aan het huis vast, waar we dan twee slaapkamers boven konden maken. Er was ook ruimte voor een tweede badkamer. De woonkamer en keuken wilden we in één grote ruimte. Door de tussenwand zit je niet verloren.”
In de straat verschenen overwegend woningen met witte gevels en een rieten kap. Ze wilden iets toevoegen aan dat straatbeeld. Marcia: “We wilden iets unieks en zijn best eigenzinnig. We hebben de grenzen van het landelijke thema opgezocht. Dus geen rieten kap en geen witte gevels. De oude kastanjeboom moesten we laten staan en de goothoogte was vanaf de eerste verdieping. Toch is het voor ons geen landelijke woning geworden. Onder andere de vlakke dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen maken het strak en modern.” Remco: “We hebben weer voor SelektHuis gekozen, omdat het een bouwbedrijf is dat een strakke planning kan waarmaken en gewoon goed bouwt. Ze hebben inspiratiemodellen als vertrekpunt en dit was een combi van twee daarvan. We hebben het casco laten bouwen en zelf de afbouw laten doen. Dat was geen probleem.” Marcia: “Bij keuzes voor het interieur hebben we ook de trends bewust niet gevolgd. Dus geen taatsdeuren, maar we hebben zelf de dichte dubbele deur naar de hal uitgekozen. En op de vloer ligt pvc, omdat dat ontzettend makkelijk is. Bij alle keuzes waren we er snel uit en de strakke planning werd gehaald. Binnen een half jaar konden we letterlijk ‘over’.”
De woning beviel ons goed, maar we zagen op de kavel tegenover onze woning de mogelijkheid om een iets grotere woning met een slimmere indeling te bouwen.
De bouwer aan het woord: Eric Tijink
Eric Tijink is architect bij SelektHuis. “Dit huis vind ik interessant omdat het ontwerp afwijkt van onze gebruikelijke werkwijze. We hebben twintig inspiratiemodellen als vertrekpunt die dusdanig zijn aan te passen tot unieke woningen. Dat is mogelijk doordat onze woningen bouwtechnisch eenvoudig in elkaar zitten. De vloeren van de begane grond en verdieping zijn van beton over de volle breedte van de woning. Daardoor zijn er binnen geen dragende wanden nodig en is iedere indeling mogelijk. Onze woningen bouwen we op basis van een traditioneel bouwsysteem met kalkzandstenen wanden, betonelementen en houtskeletbouw vanaf de eerste verdieping. Daardoor kunnen we snel bouwen. Deze woning is een combinatie van twee inspiratiemodellen. Omdat het bouwkundig wel als één SelektHuis in elkaar zit, zijn de maatvoeringen vergelijkbaar en goed in te passen binnen het bouwconcept. Een echt uniek SelektHuis dus. Als architect vind ik het leuk om een keer iets afwijkends te kunnen ontwerpen en zo te kunnen voldoen aan de wensen van de opdrachtgevers. Ik werd uitgedaagd door de voorwaarden van het bestemmingsplan en de vele wensen van de opdrachtgevers. Dat paste allemaal uiteindelijk goed op deze kavel, waardoor het een mooie ruime woning is geworden.”