Barentsz Ontdekkingshuizen

Verstopt tussen bomen ontdekken we het huis van Femke en Michiel. Een houten huis met een Scandinavisch karakter. Een ‘Barentsz Ontdekkingshuis’ in Baarn, ontworpen door het architectenbureau ‘Nieuw Nederland’. Licht en ruimtelijk is onze eerste indruk als we binnen zijn. Balken plafonds en houten wanden zijn wit gebeitst. Door de grote ramen van de woonkamer heb je uitzicht op de achtertuin. Je waant je buiten. “Dat gevoel van buiten wonen ervaren we elke dag”, vertelt Femke. Zij woont met Michiel en hun twee kinderen Pieter en Emma nu ruim een jaar in hun ‘ontdekkingshuis’. Het vorige huis was een twee-onder-één kap, maar dat werd te klein met twee kinderen. We wilden wel in Baarn blijven wonen. Een zoektocht naar een bestaand leuk huis leverde niets op. Mijn schoonvader attendeerde ons toen op een bouwkavel in een bestaande kleine wijk. We gingen kijken. Het was overwoekerd door bosjes. Ik kon mij helemaal niet voorstellen dat er een huis op gebouwd zou kunnen worden.

We gingen praten met architect Derk-Jan Wentink - die we al kenden - over onze wensen en een passend ontwerp. Hij liet ons het concept-ontwerp ‘Barentsz Ontdekkingshuis’ zien. Een houten huis dat ons aansprak. We gaan altijd naar de bergen met vakantie. Dit ontwerp deed ons denken aan een chalet in de bergen. Een vakantiehuis. We wilden een huis met een ruimtelijke indeling. Een woonkamer grenzend aan een grote woonkeuken met bijkeuken. Werkkamer/speelkamer. Boven vier slaapkamers en twee badkamers, plus een waskamer. De kinderen hebben op de tweede verdieping hun eigen domein met badkamer. Het zijn lichte ruimtes met grote ramen. Je hebt in het hele huis zicht op de groene omgeving. Heel bijzonder is de trap met een zichtlijn naar een groot raam op de bovenverdieping.” Dit huis is heel goed geïsoleerd. Een luchtwarmtepomp, gecombineerd met zonnepanelen - die mooi geïntegreerd zijn in het dak - maakt het huis energieneutraal.We wonen hier nu ruim een jaar, op een steenworp afstand van ons vorige huis. Maar het lijkt alsof we in het buitenland wonen. In een buitenhuis - met de beleving van een permanente vakantie. Elke dag weer.”

“Het laten ontwerpen en bouwen van een huis is een ontdekking”

De architect aan het woord: Derk-Jan Wentink

Derk-Jan Wentink van het architectenbureau ‘Nieuw Nederland’ over het ‘Barentsz Ontdekkingshuis’ van Femke en Michiel. “Het laten ontwerpen en bouwen van een huis is een ontdekking. Daarom noemen we het concept ontdekkingshuis. Maatwerk met als uitgangspunt een basisontwerp. Het bouwconcept is houtskeletbouw. De huizen worden prefab gemaakt in landen met een koud klimaat waar het bouwen in hout een lange traditie kent. Al onze ontdekkingshuizen zijn energieneutraal, dus ‘nul op de energiemeter”. Het dak en de buitenmuren zijn maximaal geïsoleerd, de ramen hebben driedubbel glas. Voor de verwarming wordt een luchtwarmtepomp geïnstalleerd, in combinatie met vloerverwarming. Zonnepanelen op het dak zorgen voor de elektriciteitsopwekking. Het ontwerp van het huis van Femke en Michiel werd voor een groot deel bepaald door de grootte en de ligging van de bouwkavel. Naast het hoofdvolume mocht er nog zo’n 80 m3 als bijgebouw gebouwd worden. Daarin zijn de keuken, bijkeuken en entree ondergebracht. De twee bouwvolumes vormen door het materiaalgebruik en dakvormen een eenheid. De zonnepanelen zijn op een harmonische wijze  geïntegreerd op het stalen dak. De grote dakoverstekken geven het huis een besloten karakter. De houten schoorstenen zijn een verlengstuk van de gevelbekleding. Het is een stoer en zeer energiezuinig huis. In harmonie met de natuurlijke locatie.” 

Waar vindt u ons

 Barentsz Ontdekkingshuizen
Architectenbureau Nieuw Nederland | aldeck Pyrmontlaan 22  | 3743 DE Baarn

Bel ons!

035 7370814

Mail

info@barentsz.nl

Website

www.barentsz.nl