ScanaBouw

Droomzone Driemond is een kleinschalig project met vrijstaande woningen met uitzicht op het Amsterdam-Rijnkanaal. Voor Amsterdamse begrippen echt een unieke locatie. Dat realiseren de bewoners van deze houten, vrijstaande woning zich ook en zij ervaren iedere dag weer een vakantiegevoel in eigen huis. Dat vrije gevoel komt vast ook doordat er houtskeletbouw is toegepast. “Het was duidelijk dat we voor dit project een woning met een houten uitstraling moesten laten bouwen. We kozen heel bewust voor houtskeletbouw, dat is duurzaam en de isolatiewaarde is hoog”, vertelt bewoner Renze. Om inspiratie op te doen gingen Rob en Renze onder andere naar de bouw- en woonbeurs, ze hadden immers nog nooit eerder zelf een huis laten bouwen. Ze kwamen daar in gesprek met ScanaBouw. “Wij hadden er een goed gesprek en het klonk vooral ook realistisch. Wij wilden graag duurzaam bouwen met hout, en dan zit je bij een bouwer in houtbouwsystemen goed. Bovendien, het leefklimaat is erg gezond.”

Waar ga je beginnen als je een huis gaat laten bouwen? Zeker als het plotseling, zoals bij Renze en Rob, op je pad komt en er vrijwel meteen begonnen kan worden. Een lijst met woonwensen is een eerste begin. Op dit lijstje stond niet alleen dat er veel licht binnen moest vallen, maar ook open ruimtes. Renze: “Wij hebben zelf geschetst en vooral ook heel veel voorbeelden bekeken via Google en op Pinterest. De indeling van de binnenruimte hadden wij precies in gedachten en is naar eigen ontwerp, samen met de architect, op het schetsplan gekomen. De keuken bijvoorbeeld, loopt mooi over in de living.”

Naar buiten kijken
In het eerste ontwerp werd de keuken aan de achterzijde geplaatst en de woonkamer aan de voorkant. Dat wilden Renze en Rob andersom, zodat je vanuit de living kunt genieten van het mooie uitzicht op de tuin en naar het Amsterdam-Rijnkanaal. “Wij hebben gekozen voor twee openslaande deuren aan de achterzijde. Op die manier halen we buiten naar binnen, en binnen weer naar buiten. Het balkon op de eerste verdieping aan de achterkant maakt het mogelijk om een veranda te creëren. Wij zitten zó vaak buiten. In de zomermaanden geeft de overstek fijn wat schaduw en bij regen hebben we ook een droog plekje”, vertelt Renze.

Hout
Als er dan toch gebouwd moet worden ‘met een houten uitstraling’ dan doen we het ook goed, zo hebben Rob en Renze gedacht. De houtskeletbouw mag gezien worden. “Zowel buiten als binnen is er houtwerk te zien. Wij vinden het fijn dat de eikenhouten constructie in de woonkamer gewoon zichtbaar is. Ook in de plafonds van de slaapkamers zijn de houtenbalken te zien. Bouwen met hout is duurzaam en de isolatiewaarde is hoog. Daarnaast vinden wij dat hout rust geeft én hout leeft.” De muren zijn extra dik en voorzien van extra isolatie. Dat zorgt voor blijvend lage woonlasten. De bewoners zijn zeer te spreken over de samenwerking met ScanaBouw. “Ze zijn flexibel en de woning is semi casco opgeleverd. Onze keus! Dat betekende wel dat wij nog flink moesten klussen. Al het houtwerk aan de buitenkant is alleen in de grondverf opgeleverd, dus wij gingen zelf met verf en kwast aan de slag. De kozijnen, de windveren, de bording… alles hebben wij zelf geschilderd”, legt Rob uit.

Groots entree
De voordeur bevindt zich aan de linkerzijkant. Daar waar de gevelbekleding deels met wit stucwerk is voorzien en tevens een gezellig, overdekt zitje is geworden. Ga je de woning binnen, dan voel je een groots entree. “Wij hebben gekozen voor een vide in de hal, met hoge dakramen. Dit zorgt voor een schitterende lichtinval bij de entree, tevens in gebruik als wachtkamer (i.v.m. werkruimte aan huis).”  De tegels in Portugese sfeer geven meteen een gezellige sfeer. De houten trap naar de verdieping brengt komt uit bij de slaapkamers van de kinderen, een kamer voor de wasmachine en droger, een ruime badkamer met ligbad waar vanuit er naar de bomen aan het kanaal gekeken kan worden en de master bedroom met balkon. In deze slaapkamer met hoog plafond tot in de nok zijn de houten balken van de constructie mooi zichtbaar. Het is duidelijk dat Rob en Renze met hun twee kinderen in hun eigen, houten droomhuis wonen.

De eikenhouten constructie is door de hele woning zichtbaar gebleven en geeft rust en een

fijn binnenklimaat. De houten meubels en detaillering zijn aangepast op de sfeer in huis.

De bouwer aan het woord: ScanaBouw Houtbouwsystemen

Laura Broekhuis, directie en verkoop bij ScanaBouw Houtbouwsystemen aan het woord:
“De door ons ontwikkelde, bijzonder energiezuinige houtskeletbouw-wand is in verschillende uitvoeringen leverbaar en altijd voorzien van een slimme installatiezone. Hiermee worden de houtskeletbouw-constructie en de leidingen voor gas, water en elektra van elkaar gescheiden. Dit voorkomt isolatielekken en zorgt dus voor een betere isolatiewaarde. Door ook de installatiezone te isoleren, kan zelfs worden voldaan aan de eisen die aan een zogenoemde Lage Energiewoning worden gesteld. Dat is een woning waarmee tot maar liefst 70 % op de energierekening bespaard kan worden. Een van de redenen om voor houtskeletbouw te kiezen… En denk ook aan de flexibiliteit en snelheid van opbouwen als voordelen van houtskeletbouw. Wij zorgen altijd voor maatwerk. Wat de voordelen van bouwen in hout zijn? Gebruik van natuurlijke materialen, dit komt tevens het binnenklimaat ten goede, de uitstraling (een met hout afgewerkt huis heeft toch een andere uitstraling dan metselwerk), goede akoestiek, snelle bouwtijd etc. Daarnaast is het gebruik van natuurlijke materialen duurzamer dan traditionele bouw.
Bij Rob en Renze is de gevelbekleding van Lunawood, met een klein stukje stukwerk aan de buitengevel. We hebben geïsoleerd met Ecose minerale wol. Indien voor de isolatie minerale wol wordt toegepast, wordt tussen de binnen afwerking en de isolatielaag een dampremmende folie aangebracht. Het onderhoud bij een houten huis hoeft niet tijdrovender te zijn, dan bij een stenen huis. Men kan kiezen voor een buitenafwerking die op een natuurlijke manier ‘vergrijst zodat het onderhoud vrijwel nihil is. Renze en Rob hebben echter gekozen voor grondverf, waarna zij zelf flink aan de slag zijn gegaan en de woning hebben geverfd. Het allergrootste voordeel dat een houten huis van ScanaBouw biedt is niet per se van financiële aard. Maar wel de materiaalkeuze. Hout leeft, hout straalt warmte uit en hout geeft rust. Samen met de ademende eigenschappen, zorgt dat voor een gezond en plezierig leefklimaat.”

Waar vindt u ons

ScanaBouw Houtbouwsystemen B.V.
IJverheidsstraat 2 | 6851 EJ Huissen

Bel ons!

026-325 51 60

Mail

info@scanabouw.nl

Website

www.scanabouw.nl